Att lära snabbt behöver ta sin tid

Allt snurrar på i snabb takt. Jag slås av att ordet snabbt dyker upp allt oftare i artiklar och intervjuer.  Någon gjorde en analys av detta ord för ett tag sen och jag minns inte exakta antalet men på bara 10 års tid kan vi se en markant förändring i texter som publiceras i tidningar och på nätet. Snabbt finns allt oftare med som ett nyckelord. Vi behöver ”speeda på” för att hinna med allt som är möjligt och allt som är måsten och då blir ”snabbt” något som lockar.

Jag ser även allt oftare skyltar som ger tidsangivelser så vi vet hur snabbt det går. Hur länge behöver du vänta i en kö? Hur lång tid tar biltvätten? Hur många sekunder kan jag spara om jag använder just den här nya prylen? Vi kortar ledtider och processer och komprimerar det som går.

Trenden att spara tid och minska onödig tid är allt tydligare i alla branscher. Nu senast fick jag uppleva hur oerhört tidsbesparande det är att kunna serva bilen – hemma i köket.  Ja, inte bokstavligen men väl upplevelsen av att inte behöva flytta mig från köket en millimeter medan bilfirman kom och hämtade både bil och nyckel och sen återlämnade desamma senare på dagen.

Och visst är själva fenomenet e-learning också en del av utvecklingen mot snabbhet. Att kunna få kunskap hemma eller på kontoret utan att röra sig en millimeter från datorskärmen. Att snabbt kunna få det  du behöver i kunskapspåfyllnad.  Jag tror att vi kommer att se allt mer av just kompetensutveckling förlagd till nätet och det webbaserade. Utvecklingen har bara börjat.

Men snabb kunskap behöver sin process för att fastna. Det mesta vi lär oss är glömt inom ett par dagar om vi inte använder det vi lärt eller repeterar och bygger in kunskapen i våra arbetssätt och beteenden. Långsiktigt lärande handlar- teknik och möjligheter till trots- fortfarande om att sträcka ut tiden och träna, öva och praktisera. Att lära snabbt – behöver trots allt ta sin tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Scroll to Top

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och nyheter direkt till din mail.